Guide

20 Best Gucci Shoes

Finding The Best Gucci Shoes

Best Gucci Shoes

The House of Gucci saw a profit of $151 million in box office sales. In the following few days, the haute couture scene saw a dramatic increase in public interest after the movie was released. 

But, if you know anything about the Mount Olympus of luxury brands, a company like Gucci doesn’t need the help of Hollywood for marketing outreach.

Since its debut in 1921, this Italian-based designer has maintained its love affair with the upper-class elite for decades. 

Unbeknownst to bell boy Guccio Gucci, his humble side-hustle of designing luxury suitcases for the rich would quickly evolve into a household name.

If you were somebody, you had to have dabbled in Gucci paraphernalia, whether that be their luxury handbags, tracksuits, or shoes. 

The 20 Best Gucci Shoes

If you prefer fancy footwear over monogram crossbodies, Gucci offers a delectable assortment of shoes for trendsetters to choose from. Naturally, their designs will leave you confuddled in decisions over decisions. What style should you choose? 

To help our readers decide on a final fit, we’re counting down 20 of the best Gucci shoes that money can buy. Let’s get the virtual runway started!  

#1: Gucci flower intarsia boots

Brand: Gucci

Retailer: Farfetch

Price: $2,500

Designed with a wide shaft, pointed toe and a gold-tone stiletto heel, these black leather mid-calf length boots from Gucci are envisioned with a retro 1980s feel.

Intarsia flowers decorate the front, achieved by specialized artisans who sew multicolored leather onto the boot and are embellished with sparkling rhinestones for added glamour.

Made in Italy

Composition

Sole: Leather 100%

Outer: Leather 100%, Crystal 100%

Lining: Leather 100%

Brand style ID: 4883310DR10

Product Information via Farfetch

#2: Gucci logo heel pumps

Brand: Gucci

Retailer: Farfetch

Price: $1,980

Black leather logo heel pumps from Gucci featuring an almond toe, a branded insole, an ankle strap and a mid high block heel.

Made in Italy

Composition

Sole: Leather 100%

Lining: Leather 100%

Outer: Leather 100%

Brand style ID: 548853C9D00

Product Information via Farfetch

#3: Gucci 75mm horsebit detail boots

Brand: Gucci

Retailer: Farfetch

Price: $1,690

Tend to want what you can’t have? Don’t worry, you got it right this time because these Gucci boots are ready to jump right into your collection. Set atop a chunky heel, they feature a snakeskin effect for a distinctive finish. You want, you got it.

Highlights

  • beige/black
  • leather
  • snakeskin effect
  • horsebit detail
  • round toe
  • high block heel

Made in Italy

Composition

Outer: Leather 100%

Lining: Leather 100%

Sole: Leather 100%

Brand style ID: 64388919Y00

Product Information via Farfetch

#4: Gucci Cutout leather ankle boot

Brand: Gucci

Retailer: Farfetch

Price: $1,690

Made up of influences that span across decades, the Cruise 2019 collection pulls inspiration from the 1980s—a decade that continues to influence the House.

The pull-on leather boot has a wide shaft that references the popular style of the time, enriched with a cut-out criss-cross detail. Black leather; Cutout leather detail at the front. 95mm heel height. 16cm shaft height. Made in Italy.

Made in Italy

Composition

Lining: Leather 100%

Sole: Leather 100%

Outer: Leather 100%

Brand style ID: 5498480ZV00

Product Information via Farfetch

#5: Gucci Patent leather ankle boot with Double G

Brand: Gucci

Retailer: Farfetch

Price: $1,690

An emblem of the GG Marmont line, the Double G serves as a contemporary play on the Running G belt buckle from Gucci’s 1970s archives. For Pre-Fall 2018 the detail adds a traditional feel to a sleek ankle boot in black patent leather.

Inspired by a delicate pattern first displayed on ready-to-wear silhouettes, the blue rosebuds print lining and leather sole are distinctive to the Pre-Fall 2018 collection. Black patent leather.

Double G. Interior zipper. 55mm heel. 170mm shaft height. Blue rosebuds print leather sole. Made in Italy.

Made in Italy

Composition

Outer: Patent Leather 100%

Brand style ID: 524658B8I00

Product Information via Farfetch

#6: Gucci stone ankle boots

Brand: Gucci

Retailer: Farfetch

Price: $1,650

Elegantly constructed in Italy, these ankle boots will instantly elevate whatever you wear them with.

Manufactured from black leather, these Gucci boots are ideal for the colder months ahead. They also feature a stone embellished heel and a side zip closure.

Made in Italy

Composition

Outer: Leather 100%

Lining: Leather 100%

Sole: Leather 100%

Brand style ID: 481171BKO00

Product Information via Farfetch

#7: Gucci Black Harald Tall Boots

Brand: Gucci

Retailer: SSENCE

Price: $1,590

gold-tone hardware.

Supplier color: Black

Upper: leather. Sole: rubber.

Made in Italy.

Product Information via SSENCE

#8: Gucci Beige & Orange The North Face Edition Ankle Boots

Brand: Gucci

Retailer: SSENCE

Price: $1,490

Ankle-high paneled grained leather and canvas boots color-blocked in orange, beige, and brown. Features tonal logo embroidered at outer side and logo pattern woven throughout.

· Lace-up closure striped in red and white

· Textile logo patch at padded tongue

· Padded collar

· Topstitching at welt

· Stacked leather midsole

· Treated rubber outsole

· Buffed leather lining

· Gunmetal-tone hardware

Part of the Gucci x The North Face collaboration.

Supplier color: Dark Orange/Beige/Ebony

Upper: leather, textile. Sole: rubber.

Made in Italy.

Product Information via SSENCE

#9: Gucci chain-detail ankle boots

Brand: Gucci

Retailer: Farfetch

Price: $1,450

Feel suited and booted with these chain-detail leather ankle boots from Gucci. Designed with a gold-tone Sylvie chain detail and a high block heel, these refined pair have certainly been made for walking…to the nearest hotel bar.

Highlights

  • black 
  • leather
  • Sylvie chain detail
  • polished gold-tone hardware
  • side zip fastening
  • round toe 
  • high block heel

Made in Italy

Composition

Outer: Leather 100%

Lining: Leather 100%

Sole: Leather 100%

Brand style ID: 6265971DOF0

Product Information via Farfetch

#10: Gucci drawstring-tie ankle boots

Brand: Gucci

Retailer: Farfetch

Price: $1,450

We’re all just looking for that one special ankle boot that promises to be faithful to us no matter what. These drawstring-tie leather ankle boots from Gucci might just be ‘The Ones’.

Highlights

  • black 
  • leather 
  • signature Double G logo
  • drawstring fastening
  • almond toe
  • high heel 
  • leather sole

Made in Italy

Composition

Outer: Leather 100%

Brand style ID: 626719BKO00

Product Information via Farfetch

#11: Gucci Black & White Leather Lug Horsebit Loafers

Brand: Gucci

Retailer: SSENCE

Price: $1,390

Buffed leather loafers in white featuring signature logo pattern printed in black. Horsebit hardware at vamp.

· Graphic embroidered in gold-tone at heel

· Leather lining with floral pattern

· Tonal treaded rubber sole

· Antiqued gold-tone hardware

· Heel: H1.5 in

Supplier color: White/Black

Upper: leather. Sole: rubber.

Made in Italy.

Product Information via SSENCE

#12: Gucci Black Marmont Ankle Boots

Brand: Gucci

Retailer: SSENCE

Price: $1,270

Buffed calfskin ankle boots in black.

· Lace-up closure

· Quilted leather Velcro ankle strap

· Zip fastening at side

· Pull-loop at heel collar

· Calfskin lining

· Rubber sole

Supplier color: Black

Upper: calfskin. Sole: rubber.

Made in Italy.

Product Information via SSENCE

#13: Gucci Black Chain Chelsea Boots

Brand: Gucci

Retailer: SSENCE

Price: $1,270

Ankle-high buffed leather Chelsea boots in black. Signature horsebit and curb chain hardware at vamp.

· Elasticized gussets at sides

· Pull-loop at heel tab

· Tonal leather lining

· Tonal rubber outsole

· Approx. 1.5″ heel

Supplier color: Black

Leather, rubber.

Made in Italy.

Product Information via SSENCE

#14: Gucci Horesbit Interlocking G ankle boots

Brand: Gucci

Retailer: Farfetch

Price: $1,230

Gucci’s ankle boots feature two of the house’s most recognizable signatures. Set on a sturdy low block heel, they’re made from GG Supreme canvas trimmed with leather and topped with a gleaming Horsebit plaque.

Highlights

  • black/beige
  • canvas/leather
  • signature Horsebit detail
  • leather trim
  • concealed side zip fastening
  • low block heel
  • ridged rubber sole
  • almond toe

Made in Italy

Composition

Outer: Canvas 100%, Leather 100%

Sole: Rubber 100%

Brand style ID: 6704122OQ50

Product Information via Farfetch

#15: Gucci Leather ankle boot with belt

Brand: Gucci

Retailer: Farfetch

Price: $1,230

The ankle boot in shiny black leather is designed with a lug sole and elastic inserts on each side for a pull-on entry. Completed with a detachable ankle strap dotted with sparkling crystals encased within engraved trims, resembling vintage jewels.

The emblematic Double G finishes the front. Black leather; Detachable ankle belt with crystals and Double G; 7cm heel height with 2cm platform, total height 4cm; 14cm shaft height; Made in Italy.

Made in Italy

Composition

Sole: Rubber 100%

Lining: Leather 100%

Outer: Leather 70%, Crystal 30%

Brand style ID: 550036DKS00

Product Information via Farfetch

#16: Gucci mid-heel leather loafer

Brand: Gucci

Retailer: Farfetch

Price: $1,150

The Double G antique gold-toned hardware is set on a blue/red Web of these leather mid-heel loafers. The stacked heel has a row of GG pearls and studs and the back is designed to be worn with the heel folded down or up.

White leather with blue and red Web. Double G. GG pearl and studs. Square toe. 35mm heel. Made in Italy.

Made in Italy

Composition

Outer: Metal 100%, Nylon 100%, Leather 100%

Lining: Leather 100%

Sole: Leather 100%

Brand style ID: 423559DKHC0

Product Information via Farfetch

#17: Gucci Black Leather Sylvie Boots

Brand: Gucci

Retailer: SSENCE

Price: $1,120

Ankle-high buffed leather boots in black. Logo embossed at round toe. Lace-up closure in white with D-ring eyerows. Padded tongue.

Detachable and adjustable signature webbing pin-buckle strap in red, blue, and off-white at collar. Leather lining in pink. Embossed detailing at welt. Tonal treaded rubber sole. Antiqued gold-tone hardware. Approx. 2.25″ heel.

Supplier color: Black

Upper: leather. Sole: rubber.

Made in Italy.

Product Information via SSENCE

#18: Gucci Interlocking G python-print 85mm boots

Brand: Gucci

Retailer: Farfetch

Price: $980

Gucci’s Aria collection delves into the House’s archives, as is evident from these ankle boots. Sat atop a chunky high block heel, the python-print pair is detailed with the instantly recognizable Interlocking G plaque at the ankle.

Highlights

  • beige/black
  • leather
  • all-over python print
  • signature Interlocking G logo
  • gold-tone hardware
  • side zip fastening
  • ridged rubber sole
  • 85mm block heel

Made in Italy

Composition

Lining: Leather 100%

Sole: Rubber 100%

Outer: Leather 100%

Brand style ID: 65969319Y90

Product Information via Farfetch

#19: Gucci Web Stripe 85mm ankle boots

Brand: Gucci

Retailer: Farfetch

Price: $980

Gucci’s Aria collection delves into the House’s archives, as is evident from these ankle boots. Sat atop a chunky high block heel, the leather pair is detailed with the instantly recognizable Web Stripe and Interlocking G plaque across the ankle.

Highlights

  • black
  • leather
  • signature Web detailing
  • signature Interlocking G logo
  • gold-tone hardware
  • ridged rubber sole
  • side zip fastening
  • 85mm block heel

Made in Italy

Composition

Outer: Leather 100%

Lining: Leather 100%

Sole: Rubber 100%

Brand style ID: 659693DKSK0

Product Information via Farfetch

#20: Gucci decollete in pelle loafers

Brand: Gucci

Retailer: Farfetch

Price: $980

A leather platform pump that channels vintage loafers with fold-over fringe. An emblem of the GG Marmont line, the Double G serves as a contemporary play on the Running G belt buckle from Gucci’s 1970s archives. Made from leather in Italy.

Made in Italy

Composition

Lining: Leather 100%

Sole: Leather 100%

Outer: Leather 100%

Brand style ID: 573020C9D00

Product Information via Farfetch

Which Gucci Shoes Are the Most Popular? 

Best Gucci Shoes

Gucci loafers and Ace sneakers are neck-and-neck when it comes to popularity. Despite a few key similarities, these designs are drastically different. 

For instance, the brand’s Horsebit Loafer collection imbues a sophisticated and elegant vibe due to its sleek silhouette and polished embellishments. It’s an excellent alternative suited for formal events, especially for those looking to flex. 

The Ace Sneakers collection is meant for casual wear. Offered in a classic tennis shoe silhouette, it’s a simple way to dress up a mundane outfit. Most designs come with the iconic Gucci stripe and an embroidery accent. 

In terms of occasions, we suggest donning a pair at your next Instagram OOTD photo op. Don’t forget to finish off the look with a complimentary crossbody bag. 

Do The Best Gucci Shoes Hold Their Value? 

Best Gucci Shoes

Like a 6-figure Birkin, some trendsetters view designer goods as investment pieces rather than flex purchases. Gucci shoes follow the same route, as they often hold a significant resale value—if they’re still considered wearable, that is. 

According to some online experts, some styles retain 69% of their original cost. It’s definitely good news, especially for those looking to save on a new pair of shoes. 

If you’re looking to sell your lightly used Interlocking G python-print 85mm boots, we suggest visiting TheRealReal and the VSP. It’s best that you keep any certification documents and original packaging to keep the judgment process quick and easy.

Obviously, mint-condition products will entail a higher cost compared to worn-and-torn items. 

Their in-store experts will assess the quality of your luxury goods to determine their resale value. Plus, they’re considered credible places to purchase second-hand pieces. 

How To Style the Best Gucci Shoes

Let’s be honest. Gucci shoes aren’t designed to be practical. Yes, they do offer some degree of comfort, but you probably bought them as flexing material rather than functional footwear.

For those looking to sport their new sneakers, boots, or loafers, we will offer up some trendy outfit ideas that are worth the ‘gram.’

Best Gucci Shoes

Gucci is known for its avant-garde approach to prints, textiles, and outfit layering. It’s definitely eye candy, especially under the bright fluorescent lights of the runway.

With that being said, it’s not the most wearable in terms of casual use, which is why we recommend this simplistic fit

Composed of a plaid blazer, a white button-up, wide-legged jeans, and Gucci Ace sneakers, it imbues the right amount of pomp and circumstance without going overboard.

If you really want to flex on your ex, we suggest a pair of oversized sunnies and a black handbag. 

Best Gucci Shoes

Loafers, heels, and slides don’t take kindly to rough terrains. If you’re heading to a picturesque mountain view or an evergreen resort, we suggest swapping your horsebit mules for stompers instead. 

For instance, this stylish number can be your go-to fit for scenic fall walks. It comes with a pair of brown leather pants, a chunky white cable knit, a Yankees baseball cap, and a set of Gucci GG Ankle Boots.

Offered in cream and caramel tones, its soft statement look celebrates the beginning of pumpkin spice lattes. 

Best Gucci Shoes

This look is considered the perfect blend between the ‘Brighton in morning fog’ and the ‘Thanksgiving pilgrim’ aesthetic.

Composed of a blue suede blazer, a striped sweater vest, a matching button-down, and black pants, it’s definitely a bold take on British streetwear. 

The wide-brimmed hat paired with the Gucci Ace sneakers offers a mix of skater boy chic and L.A beach. If you’re looking to kick things up a notch, we suggest swapping the trainers with leather mules instead. 

Best Gucci Shoes

Is it just me, or does this outfit scream ‘summer in Cuba?’ Designed to look cool and chic, this outfit features a pair of black pants, a canary yellow polo shirt, a neck scarf, and a pair of horsebit loafers for a touch of class. 

Of course, the sunnies and the fedora help to imbue that mysterious, lone stranger type of vibe. If the weatherman calls for an increase in humidity, we suggest swapping the bottoms with linen chinos for a lighter alternative. 


Looking to learn more about all things Gucci? We’ve got you covered:

The Best Gucci Hats

The Best Gucci Sandals

The Best Gucci Earrings

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rating